Αγίοι Βαβατσινιάς-Ναός Τιμίου Προδρόμου Κόρνος
Οι Αγίοι Βαβατσινιάς είναι όμορφο χωριό της επαρχίας Λάρνακας κτισμένο στα νότια του δάσους Μαχαιρά, σε υψόμετρο 700 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ονομασία:
Το χωριό πήρε το όνομά του από το δέντρο της μουριάς το οποίο ευδοκιμεί στην περιοχή και που στα Κυπριακά ονομάζεται Βαβατσινιά.
Αξιοθέατα και Εκκλησίες:
Κάνοντας κανείς μια βόλτα στους Αγίους Βαβατσινιάς, θα συναντήσει εντυπωσιακά θρησκευτικά μνημεία όπως η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανό με το αγίασμα, η οποία δεσπόζει στο κέντρο του χωριού, κτίσμα του 1871 πάνω από ερείπια άλλης μικρότερης εκκλησίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, λίγο έξω από το χωριό, υπάρχει και το αγίασμα, όπου κατά την παράδοση οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, συνήθιζαν να ποτίζουν τα άλογά τους. Το αγίασμα που αναβλύζει, επιβεβαιώνει, την παρουσία τους στο χωριό και πιστεύεται από τους κατοίκους του χωριού, πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Επιπρόσθετα στο χωριό υπάρχουν αρκετά καζάνια τα οποία χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή της ζιβανίας και ένας παλιός ληνός, που τον χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ντόπιου κρασιού. Τέλος, στο χωριό Αγίοι Βαβατσινιάς υπάρχουν από το 1980 δύο φράγματα, χωρητικότητας 53.000 και 55.000 κ.μ.
Στους Αγίους Βαβατσινιάς δεσπόζουν επίσης τα μνημεία ηρώων αφιερωμένα στους Ανδρέα Νεοκλέους και Μάνο Λοΐζου.
Ναός Τιμίου Προδρόμου
Πραγματικό στολίδι και καύχημα για τους Κορνιώτες, αποτελεί ο νεόκτιστος, περικαλλής ναός της κοινότητας. Δικαιολογημένα περηφανεύονται για το εκκλησιαστικό δημιούργημά τους, το οποίο καταξιώθηκαν να ολοκληρώσουν μέσα από ένα φάσμα οικονομικών κυρίως δυσκολιών, αφού το κτίσιμο ναών στις μέρες μας, εξυπακούει μεγάλα, αν όχι τεράστια χρηματικά ποσά. Όμως, οι θεοφιλείς κάτοικοι, ύστερα από συστηματικές και επίπονες προσπάθειες, με εισφορές που έκαναν, άλλοι από τα περισσεύματα και άλλοι από τα υστερήματά τους, με την κυκλοφορία λαχνών, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, τη συμπαράσταση και στήριξη γνωστών, φίλων και ευσεβών χριστιανών, κατάφεραν να αποκτήσουν ένα από τους ωραιότερους και εντυπωσιακότερους ιερούς ναούς, όχι μόνο της επαρχίας τους, αλλά και της Κύπρου ολόκληρης. Μπορεί να λεχθεί πως, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πέτυχαν σχεδόν το ακατόρθωτο. Στα χώματα της αγαπημένης τους κοινότητας ορθώνεται ακόμα ένα χριστιανικό κόσμημα, ακόμα ένα άνθος μυρίπνοο, που σκορπίζει τριγύρω την ομορφιά και την ευωδία του.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της οικοδόμησης του θεόδμητου ναού, ανάμεσα στους ευσεβείς κατοίκους, επικρατούσαν έκδηλα τα συναισθήματα της ομόνοιας, της αγάπης, της συνεργασίας, της κατανόησης και προ πάντων της θεοσέβειας. Αυτά είναι κυρίως, που οδήγησαν στην απρόσκοπτη ευόδωση του θεάρεστου χριστιανικού έργου, στην πατρογονική τους γη.
Ένεκα της συνεχόμενης αύξησης του εκκλησιάσματος και της στενότητας που υπήρχε στον παλιό ναό, η Εκκλησιαστική Επιτροπή σε συνεργασία με την οικεία Μητρόπολη, αποφάσισαν την ανέγερση νέου, μεγαλύτερου και ευπρεπέστερου ναού. Ως χώρος ανέγερσης της εκκλησίας, επιλέγηκε ένα επίπεδο ύψωμα, με πανοραμική θέα, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρη του χωριού. Ο θεμέλιος λίθος του ναού τοποθετήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου το 2005, από τον Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Χρυσόστομο και το έργο ολοκληρώθηκε το 2007. Πρόκειται για τρίκλιτη Βασιλική, Σταυροειδή με τρούλο, καλυμμένο με κοκκινωπού χρώματος, ισπανικά κεραμίδια. Το ιερό οικοδόμημα κτίστηκε με σύγχρονα οικοδομικά υλικά και εξωτερικά επενδύθηκε με ισομεγέθη τεμάχια λαξευτής πέτρας, συριακής προέλευσης.