Τα μαγευτικά τοπία του πλανήτη που απειλούνται με εξαφάνιση
Οπλανήτης μας είναι γεμάτος τοπία που κόβουν την ανάσα. Μία διαπίστωση που έρχεται μέσα από τα ταξίδια αλλά και τα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ που κυκλοφορούν στο ίντερνετ. Κάτι όμως που για αιώνες θεωρούσαμε δεδομένο έχει αρχίσει να αλλάζει. Αποψίλωση δασών, ρύπανση, μόλυνση, υπερπληθυσμός, κλιματική αλλαγή. Ο πλανήτης κινδυνεύει. Κι εκτός από τα ζώα και τα φυτά υπάρχουν τοπία ολόκληρα που απειλούνται κι αυτά με εξαφάνιση.
Ακολουθεί μία λίστα με μαγικούς προορισμούς, οι οποίοι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από τη διεθνή κοινότητα, μπορεί σε λίγα χρόνια να μην μπορούμε να τους επισκεφθούμε.
Εθνικό Πάρκο Παγετώνων | Η.Π.Α
Αλπικά λιβάδια, απότομες βουνοπλαγιές, καταπράσινα δάση, εκπληκτικές λίμνες κι απίστευτες διαδρομές εκατοντάδων χιλιομέτρων. Το highlight όμως του πάρκου είναι αυτό που φανερώνεται στην ονομασία του: οι παγετώνες. Από τους 150 που υπήρχαν 100 χρόνια πριν, έχουν μείνει μόλις 27. Με αυτόν τον ρυθμό, μέχρι το 2030, δε θα έχει μείνει ούτε ένας.
Salar De Uyuni | Βολιβία
Τα πιο διάσημα αλατωρυχεία του πλανήτη αποτελούν ένα ιδανικό μέρος για κάθε επίδοξο Instagrammer. Ο λόγος; Το αλάτι σε συνδυασμό με το ηφαιστειακό τοπίο των Άνδεων δημιουργεί μία ψυχεδελική εμπειρία που χαρίζει μοναδικές φωτογραφίες – ακόμη κι αν δεν είσαι επαγγελματίας. Όλα όμως έρχονται με ένα τίμημα: η υπερβολική εξόρυξη λιθίου δημιουργεί τρομερό πρόβλημα, σε τέτοιον βαθμό ώστε ειδικοί να υποστηρίζουν ότι σε λίγα χρόνια το τοπίο θα έχει αλλάξει τελείως.
Τα Δάση της Βροχής | Μαδαγασκάρη
Λαθροθηρία, φωτιές και παράνομη υλοτόμηση από τους καταπατητές έχουν οδηγήσει αυτό το μοναδικό στον κόσμο δάσος στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Η Μαδαγασκάρη είναι ένα από τα πλέον ιδιαίτερα νησιά της Γης. Ο πληθυσμός της, η χλωρίδα, η πανίδα, όπως και τα εν λόγω δάση δεν συναντώνται πουθενά αλλού. Μήπως να την έβαζες στους πιθανούς προορισμούς του επόμενου ταξιδιού σου;
Νησιά Γκαλαπάγκος
Όταν ο Δαρβίνος βρέθηκε πρώτη φορά σε αυτά, ανακάλυψε ένα οικοσύστημα τόσο παρθένο κι απάτητο ώστε τον βοήθησε να καταλήξει στην θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών. Ο υπερπληθυσμός όμως κι απότομη άνοδος του τουρισμού τα τελευταία χρόνια (κατά 12%) οδηγούν το οικοσύστημα προς μία απότομη και γρήγορη καταστροφή.
Η λεκάνη του ποταμού Κονγκό
Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τα δύο τρίτα των μοναδικών στον κόσμο φυτών και ζώων που φιλοξενεί (όπως οι γορίλες) πρόκειται να εξαφανιστούν μέχρι το 2040 αν δεν ληφθούν μέτρα. Τι δημιουργεί όλη αυτήν την καταστροφή; Τα ορυχεία, οι καλλιέργειες κι η κτηνοτροφία που εξαπλώνονται όλο και πιο βαθιά μέσα στο δάσος.
Οι Μαλδίβες
Κλασικό εξωτικός προορισμός για λίγους και τυχερούς. Ποιος δεν έχει ζηλέψει τα σμαραγδένια νερά, τις τεράστιες παραλίες και τη σκιά από τα φοινικόδεντρα; Κι όμως, δεν είναι απίθανο οι Μαλδίβες να εξαφανιστούν καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει με ραγδαίους ρυθμούς.
Ο μεγάλος κοραλιογενής ύφαλος | Αυστραλία
Ένα ζωντανό οικοσύστημα, στο νότιο άκρο του νοτίου ημισφαιρίου, τόσο τεράστιο που λέγεται ότι είναι ορατό από το διάστημα. Δεν είναι όμως μονάχα το μέγεθος που μετρά· είναι κι η απαράμιλλη ομορφιά του σε συνδυασμό με το πόσο απαραίτητο είναι για την βιοποικιλότητα των ωκεανών. Φυσικά, αυτά είναι ψιλά γράμματα στα μάτια κάποιων -για αυτό και το 60% του υφάλου υπολογίζεται ότι θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2030.
Η Νεκρά θάλασσα | Ιορδανία, Παλαιστίνη και Ισραήλ
Γνωστή για τις ιαματικές της ιδιότητες αναφορικά με παθήσεις του δέρματος, για την μακρόχρονη ιστορία της που ξεκινά ήδη από την Παλαιά Διαθήκη αλλά και για την έλλειψη ζωής πάντοτε αποτελούσε top προορισμό για τον τουρισμό της Μέσης Ανατολής. Όμως ακόμη κι η Νεκρά Θάλασσα μπορεί να πεθάνει. Ήδη έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τρίτο.
Ταζ Μαχάλ | Ινδία
Τι δουλειά έχει ένα μνημείο σε άρθρο με περιβαλλοντικούς προορισμούς που απειλούνται με εξαφάνιση; Το διάσημο παλάτι έχει ταλαιπωρηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό από τα πλήθη, τους τουρίστες και την ατμοσφαιρική ρύπανση ώστε οι υπεύθυνοι είναι έτοιμοι να το κλείσουν κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Μέχρι τότε προλαβαίνεις, αλλιώς θα μπορέσεις να θαυμάσεις την εξωπραγματική του ομορφιά μόνο από μακριά.