Σκύρος, η γοητευτική
Μία πανέμορφη Χώρα, καταπράσινες διαδρομές, γαλάζια νερά και όμορφες αιγαιοπελαγίτικες γωνιές συνθέτουν ένα παζλ βγαλμένο από τα πιο ανέμελα θερινά όνειρα, σε απόσταση μάλιστα μόλις 3,5 ωρών από την Αθήνα. Η Σκύρος εξακολουθεί να βαδίζει σε άκρως ανοδική τροχιά και δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις από το να τα διαπιστώσεις όλα αυτά από κοντά.
Το μεγαλύτερο νησί των βορείων Σποράδων “πλέει” 23 μίλια ανατολικά της Εύβοιας. Ένας τόπος με μία μεγάλη, μυστηριώδη και γοητευτική αντίθεση. Ο περί “διχασμού” λόγος γίνεται ασφαλώς για τη μορφολογία της. Το βόρειο μέρος της είναι γεμάτο πράσινες εκτάσεις και πευκοδάση. Από την άλλη, το νότιο τμήμα αποκαλύπτει την άγρια ομορφιά του νησιού: Λευκές, κοκκινωπές και γκρίζες πέτρες συνθέτουν το “τραχύ” πρόσωπο της Σκύρου. Αυτός ο διαχωρισμός δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στο γεωφυσικό ανάγλυφο.
Το πλούσιο παρελθόν έρχεται να συναντήσει το μοντέρνο παρόν, χωρίς ωστόσο να το αλλοιώνει. Για παράδειγμα, τα μοντέρνα café-bars συνυπάρχουν με τα παραδοσιακά καφενεία και τα μαγαζάκια κεραμικών ή ξυλογλυπτικής. Και ευτυχώς, ο μαζικός τουρισμός δεν έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του, γεγονός που καθιστά το νησί μια ταξιδιωτική terra incognita, που έχει ωστόσο πάρα πολλές συγκινήσεις να προσφέρει. Το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσεις προσεγγίζοντας το νησί είναι το γραφικό του λιμάνι, τη Λιναριά. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη, λιτή και κατάλευκη, καλωσορίζοντάς σε στο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο. Από εκεί, η Χώρα της Σκύρου απέχει περίπου 10 χλμ. Βαδίζοντας βορειοδυτικά θα περάσεις αρχικά από τον όμορφο κόλπο του οικισμού Αχερούνες και τον οικισμό Ασπούς, όπου απλώνονται και οι δυο μικρές ομώνυμες παραλίες. Περίπου 1 χλμ. μετά, θα αντικρίσεις τον επιβλητικό ορεινό όγκο πάνω στον οποίο ξετυλίγεται εντυπωσιακά η Χώρα.
Η Χώρα
Η Χώρα διατηρεί “ζωντανά” όλα τα πολιτιστικά της στοιχεία αλλά και τη λαϊκή τέχνη. Στο τέλος των καταστημάτων που θα συναντήσεις στην κεντρική πλατεία και το βασικό σοκάκι (που ονομάζεται οδός Αγοράς) ξεκινά ένας ιδιότυπος λαβύρινθος, καθώς τα δρομάκια πληθαίνουν και στενεύουν όλο και περισσότερο. Ακολούθησε τις πινακίδες προς τα μουσεία και τα βήματά σου θα σε βγάλουν στην Πλατεία Μπρουκ ή Αιώνιας Ποίησης. Η συγκεκριμένη πήρε το όνομά της από τον Βρετανό ποιητή Ρόμπερτ Μπρουκ, που πέθανε εν πλω το 1915 και αντικρίζοντας τη σκυριανή γη εξέφρασε ως τελευταία του επιθυμία να ταφεί εδώ. Κοντά στην πλατεία Μπρουκ βρίσκονται τόσο το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και το Μουσείο Φαλτάιτς. Στο δεύτερο, που αποτελεί ένα από τα πρώτα τοπικά, ιστορικά και λαογραφικά μουσεία της χώρας και ιδρύθηκε το 1964, στεγάζεται μεγάλος αριθμός με αντικείμενα του πολιτισμού και της τοπικής παράδοσης.
Ανηφορίζοντας, πραγματικά θα καταλάβεις ποια είναι η Σκύρος. Τα γραφικά σπιτάκια είναι κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, με ανθοστόλιστες αυλές, ενώ από τις ανοιχτές (ως επί το πλείστον) πόρτες μπορείς να πάρεις μια χαρακτηριστική γεύση από το τυπικό σκυριανό σπίτι. Όσο για τους ντόπιους; Θα σε χαιρετίσουν με ένα πλατύ χαμόγελο και πιθανότατα θα σε συμβουλέψουν να ανέβεις προς το Μεσαιωνικό Κάστρο στην κορυφή του υψώματος και το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Σκυριανού, που “έχει καταπληκτική θέα και πρέπει οπωσδήποτε να πας”. Και πρέπει να τους εμπιστευτείς, καθώς η θέα είναι όντως μοναδική, μιας και τα λευκά σπιτάκια, ο Μώλος, τα Μαγαζιά, η παραλία αλλά και όλο το Αιγαίο απλώνονται στα πόδια σου, χαρίζοντας παράλληλα και κάποια πολύ ενδιαφέροντα κάδρα για το Instagram σου. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Καστροπολιτείας της Σκύρου είχε κλείσει για το κοινό μετά τον σεισμό του 2001 για λόγους ασφάλειας. Ξεκίνησε να υποδέχεται και πάλι επισκέπτες μόλις πριν λίγες εβδομάδες.
Τα πέριξ
Κατηφορίζοντας, θα περάσεις από τη Μεγάλη Στράτα, δηλαδή την περιοχή γύρω από το Κάστρο όπου έμεναν κάποτε οι άρχοντες. Αυτή είναι η αφετηρία και για δεκάδες δρομάκια που διακλαδίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις της Χώρας. Ακριβώς κάτω από τη Χώρα και σε απόσταση μικρότερη του 1 χλμ. βρίσκονται τα Μαγαζιά και ο Μώλος.
Στα Μαγαζιά, που πήραν το όνομά τους από την εποχή της Τουρκοκρατίας -μιας και υπήρχαν εδώ αποθήκες με εμπορεύματα από το νησί-ξεκινά η μεγάλη παραλία που συνεχίζεται και στη γειτονική περιοχή του Μώλου. Η μεγάλη αμμώδης ακρογιαλιά αποτελεί ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα σημεία της Σκύρου και είναι το πιο κοντινό μέρος στη Χώρα για να κάνεις τις βουτιές σου. Φιλοξενούνται εδώ και τα περισσότερα beach bars του νησιού αλλά και κάποιες ταβέρνες. Ως συνέχεια του Μώλου συναντάς την Πουργιά, 3 χλμ. βόρεια της Χώρας.
Εδώ, αυτό που κλέβει τις εντυπώσεις είναι το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που είναι σκαλισμένο στο βράχο, ένα ασυνήθιστο αλλά ενδιαφέρον θέαμα. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα αρχαία Λατομεία, με τους βράχους να έχουν ανάγλυφους, εντυπωσιακούς σχεδιασμούς, ενώ στο φόντο δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Ερμόλαου στο νησάκι με το ασυνήθιστο όνομα Βρυκολακονήσι. Ακριβώς δίπλα ολοκληρώνει την ακτή η χρυσαφένια αμμουδιά των Γυρισμάτων.
Η βόρεια πλευρά
Για μια αυθεντική γεύση σκυριανής φύσης οφείλεις να κάνεις μια βόλτα στις καταπράσινες γωνιές του βόρειου μέρους του νησιού. Στρίβοντας αριστερά στο ύψος των Μαγαζιών και ακολουθώντας το δρόμο προς αεροδρόμιο, θα περιπλανηθείς σε μερικές από τις πιο όμορφες διαδρομές του Αιγαίου. Επιβλητικά πεύκα και πυκνά δάση σε περικυκλώνουν και από τις δύο πλευρές του δρόμου, μικρά κατάλευκα εκκλησάκια “ξεπηδούν” αρκετά συχνά μέσα στον πράσινο καμβά και ο ήχος από τα τζιτζίκια είναι το μόνο που ακούς.
Έπειτα, κάνουν την εμφάνισή τους και οι μικρές ακρογιαλιές, όπως αυτές της Καλόγριας και της Κυρα-Παναγιάς, ενώ τα πεύκα σταματούν κυριολεκτικά μια ανάσα μακριά από τα νερά. Προσπερνώντας τα όλα αυτά θα βρεθείς στην Ατσίτσα. Ο μικρός γραφικός οικισμός, με τα λιγοστά σπιτάκια, κάποτε αποτελούσε μεγάλη κοινότητα: Πριν το 1920 υπήρχαν λατομεία της γερμανικής εταιρείας Krup, αλλά σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα ερείπιά τους, όμως, βρίσκονται ακόμη εδώ και είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία. Η περιοχή ενδείκνυται για χαλάρωση, ενώ πάντα μπορείς να κάνεις τη βουτιά σου στον βραχώδη, αλλά με καταγάλανα νερά, κολπίσκο της.
Στα νότια
Σε αντίθεση με τα παραπάνω, το νότιο τμήμα έχει ένα εντελώς διαφορετικό και πιο άγριο πρόσωπο. Στο βραχώδες και άνυδρο κομμάτι δεσπόζει η επιβλητική παρουσία του Κόχυλα, του ψηλότερου βουνού του νησιού. Ειδικά για τους λάτρεις της περιπέτειας συνιστά μια πολύ καλή εμπειρία, ενώ ο δρόμος είναι σχετικά δύσβατος. Μπορείς, ωστόσο, να το προσεγγίσεις και δια θαλάσσης με καραβάκι από το λιμάνι της Λιναριάς. Θα κάνεις τον περίπλου της νότιας Σκύρου μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή, από την οποία, μεταξύ άλλων, θα θαυμάσεις τις εκπληκτικές θαλάσσιες σπηλιές, με τα νερά να εισχωρούν στο εσωτερικό τους και να φωτίζουν με μοναδικό τρόπο τους σταλακτίτες.
Η μεγαλύτερη από αυτές είναι η Πεντακάλη, ενώ εξίσου εντυπωσιακές είναι και η Διατρυπτή με τη Γερανιά. Το tour περιλαμβάνει επίσης και πέρασμα από τις Τρεις Μπούκες, ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι που ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα δράσης των πειρατών του Αιγαίου κατά το παρελθόν. Την είσοδο στις Τρεις Μπούκες “συντροφεύουν” οι δυο μικρές νησίδες Πλατώ και Σαρακηνό. Ειδικά το δεύτερο μέρος είναι μια εξαιρετική επιλογή για τα μακροβούτια σου