Από πού πήραν τα ονόματά τους τα ελληνικά νησιά
Το αν αναρωτήθηκες ποτέ, πριν πατήσεις κλικ για να διαβάσεις αυτό το άρθρο, αγαπητέ αναγνώστη, το από πού πήραν τα ελληνικά νησιά τα ονόματά τους, π.χ. γιατί λένε την Ιθάκη Ιθάκη, τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Αυτό που γνωρίζουμε είναι η απάντηση σε αυτό που ψάχνεις. Κι αυτό γιατί το ψάξαμε το θέμα με οδηγό τη Βικιπαιδεία και ήρθαμε αντιμέτωποι με φίδια, αρχαίους ορεσείβιους κατοίκους και ήρωες της ελληνικής μυθολογίας.
Το όνομα της Άνδρου ανάγεται στη μυθολογία καθώς, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, ο πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο και καλά θεϊκής καταγωγής Άνδρος ή Ανδρεύς.
Ιθάκη
Η Ιθάκη πήρε το όνομά της από τον Ίθακο, πρώτο κάτοικο του νησιού, ο οποίος ήταν γιος του Πτερέλαου και αδελφός του Πολύκτορα και του Νήριτου. Κατά τη μυθολογία, βέβαια, ήταν επίσης γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιμέλης. Σύμφωνα με μία άλλη υπόθεση το όνομα προέρχεται από τη λέξη ιθή που σημαίνει εύθυμος ή από τη λέξη ιθύς που σημαίνει απότομος.
Ικαρία
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευση της ονομασίας της Ικαρίας. Η πρώτη αναφέρει ότι η λέξη Ικαρία προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα καρ η οποία συναντάται σε λέξεις που δηλώνουν κάτι το σκληρό ή απότομο. Εν προκειμένω μπορεί να συνδέεται με βραχώδη και απόκρημνα μέρη, όπως συμβαίνει και με τη γειτονική Καρία της Μικράς Ασίας. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, πάντως, το νησί ονομάζεται Ικαρία από τον μύθο του Ικάρου που, με τον θάνατό του που προέκυψε από την πτώση του στη θάλασσα, έδωσε το όνομά του στο Ικάριο πέλαγος.
Κεφαλονιά
Σύμφωνα με τη Βικιπαιδεία, η ορθή ονομασία της νήσου είναι Κεφαλληνία και προέρχεται από τους αρχαίους ορεσίβιους κατοίκους της (τους ομηρικούς Κεφαλλήνες) και όχι Κεφαλονία-Κεφαλονιά από τον μυθικό ήρωα της Αττικής, τον Κέφαλο, που κατά τους Αθηναίους υποτίθεται πως κατέλαβε τη νήσο και της έδωσε το όνομά του.
Κύθηρα
Το όνομα Κύθηρα έχει τις ρίζες του κι αυτό βαθιά στη (μυθ)ιστορία. Ο Όμηρος το αναφέρει στο επικό του έργο, την Ιλιάδα, ενώ η θεά Αφροδίτη ταυτίζεται με το νησί και παίρνει το όνομα Κυθέρεια. Ακύθηρος, μάλιστα, λεγόταν ο στερούμενος θέλγητρων άνθρωπος.
Λευκάδα
Το όνομά της η Λευκάδα το πήρε απ’ το ακρωτήριο Λευκάτα η αλλιώς Κάβος της Κυράς, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Το ακρωτήριο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή Λευκάς άκρα.
Μήλος
Λέγεται ότι το όνομά της η Μήλος το πήρε από τη λέξη βήλος που εξελίχθηκε σε μήλος και σήμαινε πρόβατο.
Νάξος
Το όνομά της η Νάξος, κατά μία εκδοχή, το πήρε από τον Ναξ, τον θρυλικό ηγεμόνα των πρώτων αποίκων που ήταν Κάρες και φέρεται να ήταν γιος του Πολέμωνα ή του Ενδυμίωνα ή του Απόλλωνα και της νύμφης Ανακαλίδας. Άλλοι ιστορικοί ερευνητές και φιλόλογοι θεωρούν ότι το όνομα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη νάξαι, που σημαίνει θύσαι, από τις πλούσιες θυσίες που γίνονταν στη νήσο προς τιμήν των θεών.
Τήνος
Η Τήνος έλαβε το όνομά της από τον πρώτο οικιστή της, τον Τήνο, αρχηγό Ιώνων αποίκων από την Καρία της Μικράς Ασίας που εγκαταστάθηκαν πρώτοι στο νησί.
Χίος
Οι παλαιότεροι μύθοι αναφέρουν ότι το όνομα Χίος προέρχεται από τη Χιόνη που ήταν νύμφη και κόρη του Οινοπίωνα. Εκτός από τη Χιόνη, την πατρότητα της Χίου διεκδικεί και άλλο μυθικό πρόσωπο, ο Χίος, γιος του Ωκεανού ή του Ποσειδώνα, που ονομάστηκε έτσι επειδή κατά τη γέννησή του έπεσε πολύ χιόνι. Ο γεωγράφος Όλφερτ Ντάπερ (1635-1689), πάλι, λέει ότι Chia σημαίνει όφις στη συριακή γλώσσα, κάτι που ίσως και να συνδέεται με το άλλο όνομα της Χίου, το Οφιούσα, το οποίο της δόθηκε λόγω των πολλών φιδιών που είχε.