Οι εξυπνότεροι άνθρωποι του κόσμου εξηγούν τη σεναριακή τρύπα του Matrix
Το concept του να μετατρέπονται τα ανθρώπινα κορμιά σε μπαταρίες μπορεί να φανεί ενδεχομένως χαζό σε κάποιον που θα δει για πρώτη φορά το Matrix των αδερφών Wachowski – την κατά τα άλλα πρωτοποριακή ταινία του 1999, που συμπληρωνη φετος 20 χρονια. Ο Keanu Reave υποδύεται τον Neo, που μαθαίνει από τον αινιγματικο Μορφεα ότι όλη του η ύπαρξη αλλά και ο κόσμος όπως τον γνωρίζει, είναι ένα ψέμα. Για την ακρίβεια μία εικονική προσομοίωση της Γης των 90s σχεδιασμένη από τις μηχανές, ώστε να κρατηθεί η ανθρώπινη συνείδηση ευτυχισμένη και υπάκουη. Στην πραγματικότητα, τα ρομπότ κυριαρχούν στη Γη και καλλιεργούν ανθρώπους για να τους χρησιμοποιήσουν ως πηγές ενέργειας, ως μπαταρίες.
“Το ανθρώπινο σώμα παράγει περισσότερο βιο-ηλεκτρισμό από μία μπαταρία 120 Volt και παραπάνω από 25000 BTUs θερμοκρασίας σώματος. Σε συνδυασμό με μία μορφή σύντηξης οι μηχανές βρήκαν την ενέργεια όλη που θα χρειάζονταν ποτέ” αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μορφέας στον Neo, στην πρώτη ταινία της τριλογίας.
Ουσιαστικά, οι άνθρωποι έχασαν έναν μεγάλο πόλεμο με τα ρομπότ (όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη που τελειοποιήθηκε τον 21ο αιώνα οδήγησε τις μηχανές στο να γίνουν εξυπνότερες από τους ανθρώπους) και σκέφτηκαν πως το να αποκλείσουν τις μηχανές από τη μοναδική πηγή ενέργειας τους, την ηλιακή, ήταν μία πάρα πολύ καλή ιδέα. Έτσι “έκαψαν” με πυρηνικά τον ουρανό. Αυτό δεν πτόησε τις μηχανές, που βρήκαν μία εναλλακτική και πιο εξελιγμένη πηγή ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα.
Έχουμε εσχάτως φτάσει στο 2019, οπότε ζούμε πια στο 20ό έτος του ψεύτικου κόσμου που έχουν δημιουργήσει για να μας κρατούν χαρούμενους τα ρομπότ και εκεί έξω υπάρχουν κάποιοι που αναρωτιούνται ή πιο ορθά θεωρούν δεδομένο, το ότι η ιδέα των μηχανών είναι λίγο χαζή όσον αφορά τη βασική πηγή ενέργειάς τους. Όπως για παράδειγμα ο συντάκτης του αμερικανικού Esquire, Matt Miller, που πιστεύει ότι ακόμη και μετά από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, οι μηχανές θα μπορούσαν να έχουν βρει καλύτερες μπαταρίες από τους ανθρώπους. Άλλωστε, ο ίδιος υποστηρίζει ότι το να κρατηθεί ζωντανός ένας άνθρωπος απαιτεί περισσότερη ενέργεια από εκείνη που μπορεί να προσφέρει. Κάτι εντελώς άσκοπο.
Με αφορμή την 20η επέτειο του Matrix, ο Miller αποφάσισε να εξερευνήσει περαιτέρω μία από τις βασικές παραμέτρους της ταινίας, επικοινωνώντας με μερικούς από τους πιο έξυπνους ανθρώπους του πλανήτη. Έστειλε λοιπόν mails σε κορυφαίους επιστήμονες από τα Berkeley, Caltech, MIT, Stanford, Columbia ή ακόμη και στην εταιρεία ρομποτικής Boston Dynamics (που φτιάχνει τα αλλόκοτα ρομπότ-σκυλάκια), θέτοντας ένα πολύ βασικό ερώτημα: Μπορούν τα ρομπότ να λειτουργήσουν με ανθρώπινη ενέργεια;
Μόλις δύο παραλήπτες ανταποκρίθηκαν στο αίτημά του (προφανέστατα γιατί οι εξυπνότεροι άνθρωποι του πλανήτη προτιμούν να ξοδεύουν αλλού το χρόνο τους) και οι απαντήσεις τους παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Ο πρώτος που απάντησε ήταν ο Ramamoorthy Ramesh, από το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Department of Materials Science and Engineering) του Berkeley, ο οποίος είναι υπεύθυνος στο κομμάτι της έρευνα πάνω στις πηγές ενέργειας. Η απάντησή του ξάφνιασε τον Miller.
“Εξαρτάται από το ποια είναι η ποσότητα ενέργειας που απαιτεί το ρομπότ. Για παράδειγμα, υπάρχει ήδη ένα σημαντικό ερευνητικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, με σκοπό τη μετατροπή της ενέργειας από το περπάτημα σε καύσιμο για κάποιες μικρές λειτουργίες μηχανών. Πρόκειται για μία εξελιγμένη εφαρμογή του πιεζοηλεκτρισμού, που είχε εφεύρει ο Pierre Curie πίσω στο 1880“.
Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η απάνταση του Dr. Ramesh, ο πιεζοηλεκτρισμός (Piezoelectrics) αναφέρεται στο ηλεκτρικό φορτίο εντός της οργανικής ύλης, που μπορεί να περιέχεται στα οστά, την πρωτεΐνη και το DNA. Με άλλα λόγια, το επίπεδο ενέργειας του ανθρώπινου σώματος. Ο Miller ενημέρωσε τον Ramesh πως τα ρομπότ του Matrix είναι αρκετά μεγάλα και έχουν μετατρέψει σε σκλάβους τους ανθρώπους. Του έστειλε και το βιντεάκι με τον Μορφέα και τον Neo. Του απάντησε ως εξής.
“Το μέσο ανθρώπινο κορμί καταναλώνει 2.000 θερμίδες ημερησίως (κάτι που μεταφράζεται σε 2000x1000x4.2Joules). Ένα κλάσμα αυτού κατανέμεται ως θερμότητα. Αν μπορούσαμε όλα αυτά να τα μετατρέψουμε σε ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, θα ήταν κάτι τρομερό. Δεν μπορούμε να το κάνουμε όμως και αιτία είναι η χαμηλή θερμότητα“.
Όπως μπορείς να δεις, στα λεγόμενα (ή πιο ορθά στα γραπτά) του Dr. Ramesh υπάρχει ένα σημαντικό “αν”. Το οποίο εξηγείται στο Matrix, μέσα από τα λόγια του Μορφέα: “Η παραγόμενη βιοηλεκτρική ενέργεια του ανθρώπινου σώματος καθώς και η νευρωνική επεξεργασία σε συνεργασία με την πυρηνική σύντηξη, χρησιμοποιείται από τα μηχανήματα”.
Ακόμη όμως κι αν αυτό ήταν εφικτό, θεωρητικά, με τη σωστή sci-fi τεχνολογία, το σχέδιο των μηχανών είναι ηλίθιο, καθώς δεν έχον ανάγκη τους ανθρώπους. Η έτερη απάντηση που έφτασε στο mail του Miller, ήρθε από τον φυσικό Robert L. Hurt του California Institute of Technology (Caltech), που αρκετά συχνά συνεργάζεται με τη NASA για σημαντικά projects όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer. Όπως ο Hurt εξηγεί, το σχέδιο των ρομπότ είναι εντελώς ανέφικτο και καθόλου πρακτικό για τις ίδιες τις μηχανές.
“Οι άνθρωποι καταναλώνουν αρκετά σημαντικές ποσότητες φυσικών πόρων (φαγητό, οξυγόνο) και το μόνο που βασικά παράγουν είναι θερμότητα για τον ίδιο τους τον εαυτό. Αν τα ρομπότ κατανάλωναν απευθείας τους φυσικούς πόρους θα είχαν περισσότερη θερμότητα και ενέργεια από αυτούς. Ουσιαστικά λοιπόν, θα έμπαιναν σε μία διαδικασία μόνο και μόνο για να πάρουν ελάχιστες ποσότητες ενέργειας“.
Φτάνουμε στο τελικό συμπέρασμα: Θεωρητικά, χρησιμοποιώντας μία εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία και μέσα σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει μεγαλύτερη θερμότητα, τα ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους ανθρώπους σαν μπαταρίες. Ωστόσο, μέσα σε ένα περιβάλλον πυρηνικής σύντηξης, θα μπορούσαν να βρουν αλλού αυτή την ενέργεια και μάλιστα σε μεγαλύτερες και πιο άμεσες πηγές. Η δύναμη της φαντασίας όμως είναι τέτοια, που επιτρέπει σε κάτι σαν κι αυτό το μάλλον αφελές σχέδιο των μηχανών να μοιάζει εφικτό.
Επιστήμονες όμως όπως ο Ramamoorthy Ramesh είναι σε θέση να γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό είναι σίγουρα πολύ πιο cool και ελπιδοφόρο από μία δικτατορία των ρομπότ στο μέλλον.